Kringen/Vuil in uw bank/tapijt zijn bijna niet te voorkomen!

Kringen en vuiligheid zijn bijna niet weg te denken uit uw bank/stoel of tapijt omdat er immers op wordt geleefd.

Het verwijderen van kringen in uw bank/tapijt is echter niet zo makkelijk. Zelfs nadat de bank grondig schoongemaakt wordt, kan het alsnog tot een kring in de bank/tapijt komen. Dit kan een aantal redenen hebben. Om te weten hoe u een kring in uw bank het beste aan kunt pakken, is het belangrijk om te weten hoe een bank precies in elkaar zit.

Lees hieronder meer over hoe kringen en vuiligheid ontstaan in uw bank en hoe u ze kunt verwijderen.

Hoe zit een bank/tapijt precies in elkaar?

Een bank is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Het belangrijkste onderdeel van een bank is het zitgedeelte. Dit is de plek waar de zitkussens op de bank zich bevinden. Het zitgedeelte is natuurlijk het meest essentiele onderdeel van de bank want het zitgedeelte maakt of breekt het comfort van de bank. Dit gedeelte wordt daarom atlijd met veel zorg in elkaar gezet. De zitting van een bank bevat opvulling van schuim en vering en deze vering is geïnstalleerd op het framewerk van de bank. Hierdoor blijft u namelijk stevig op de bank zitten. Het frame van de bank wordt in de meeste gevallen gemaakt van spaanplaat of houten latten.

Dit framewerk is de basis voor de bank. De gebruiksduur van de bank is daarom ook vooral afhankelijk van het zitgedeelte en het frame van de bank. De bank wordt verder nog opgevuld met vulling zoals schuim of interieurvering en wordt bedekt met een beschermdoek.

Tapijt is gemaakt van een bepaalde stof dat is geweven Tapijt heeft over het algemeen een jute of kunststof onderzijde. De bovenzijde, ook bekend als pool, is een samenstelling van losse draadeinden of lussen. Deze zijn vaak gemaakt van materialen als wol, katoen, sisal, polyester, nylon of kunstgaren zoals polypropyleen.

 

Hoe ontstaan kringen in de bank/tapijt?

Kringen in de bank ontstaan door ophoping van vuil. Kringen in een bank worden ook wel waterkringen genoemd. Dit is echter een verkeerde benaming voor de kringen. De kringen ontstaan namelijk door ophoping van een hoeveelheid vuil in de stof van de bank en dus niet door het vocht wat erop terecht komt.

Ook al ziet de bank er niet vies uit, is er altijd vuil te vinden in en op de bank. Dit komt door een aantal factoren. Zo zit er tussen de bekleding en de stoffering van de bank een ideale ruimte voor huisstofmijt om zich te nestelen. De huisstofmijt kan geen kwaad, maar produceert wel voor een hoop uitwerpselen. In combinatie met vuil van buitenaf zorgen deze uitwerpselen voor neerslagvuil. Dit neerslagvuil kan bestaan uit verschillende dingen zoals stofdeeltjes, zand of ander vuil van buitenaf.

Als u iets gemorst heeft op de bank, willen de meeste mensen dit direct schoonvegen met schoonmaakmiddel en water. Deze schoonmaaktactiek zorgt er echter voor dat er grote bruine kringen ontstaan in de bank.

Dit is de vuiligheid die vanuit de bank naar boven trekt via de bekleding. Ook al heeft u de vlek goed weggepoetst, is de kans groot dat er nu kringen in uw bank ontstaan. De kringen in uw bank zijn ontstaan door een combinatie van water en wrijving. Het water zuigt het neerslagvuil naar boven. De wrijving zorgt er voor dat het vuil zich vervolgens aan de stof van de bank hecht.

Dit verhaal is idem dito voor een tapijt

Hoe dan wel kringen in een bank/tapijt zelf verwijderen?

Een bank/tapijt eigenaar kan proberen om de kringen in het meubelstuk zelf te verwijderen. De kringen uit een bank/tapijt verwijderen is wel een lastige klus. Het is als eerste belangrijk om te weten dat u bij het constateren van kringen in uw bank altijd de volledige zitting moet reinigen. Dit komt omdat andere delen van de zitting anders ook kringen kunnen laten zien.

De meeste vlekken kunnen met warm water gereinigd worden. Dit komt omdat warm water vuil kan losmaken. Echter is het werken met warm water bij een eiwitvlek zoals bloed geen goed idee. Het bloed gaat wanneer de aanraking komt met warm water namelijk stollen.

Koud water zorgt ervoor dat het eiwit vloeibaar blijft. Hierdoor is het makkelijk om het eiwit met koud water uit de bank/tapijt te deppen. Na de bekleding vochtig gemaakt te hebben, dept u de bekleding voorzicht droog. Als de bekleding droog is en de vlek nog steeds zichtbaar is, kunt u de eerste twee stappen herhalen tot de vlek wel verdwenen is. Als er geen vuil meer vrijkomt tijdens het droogdeppen en de kring nog wel zichtbaar blijft, gaat u een stap verder en gebruikt u een reinigingsmiddel.

Het is belangrijk om een reinigingsmiddel te kiezen die past bij de bekleding van de bank. Kringen in een stoffen bank/tapijt moeten gereinigd worden met een reinigingsmiddel speciaal gemaakt voor de stoffen bank. Gebruikt u het juiste middel dan weet u zeker dat het reinigingsmiddel geen schade toebrengt aan het meubelstuk.

Een professional inschakelen voor het reinigen

Als u al veel zelf heeft geprobeerd om de kringen in uw bank te verwijderen, maar dit toch niet gelukt is, kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen. Door een professional in te schakelen is het mogelijk om op een deskundige, juiste manier de bank helemaal te laten reinigen. Ook vieze geurtjes in uw bank worden door een professional aangepakt.

Een professional zoals Spj Cleaning NL zal uw hele bank/tapijt reinigen. Op die manier bent u ervan verzekerd dat de bank volledig schoon is. Na het reinigen van uw bank zal de professional het meubelstuk vaak ook impregneren (Dit is een eigen keuze die gemaakt wordt na het reinigen). Hiermee vormen de professionals een beschermlaag tegen toekomstige kringen in uw bank/tapijt. Wilt u meer weten over het professional verwijderen van kringen uit uw bank/tapijt? Neem dan gerust contact op met www.spjcleaning.nl

vuiligheid bankstel reinigenvuiligheid bankstel laten reinigenvuiligheid bank laten reinigen